Sidor

måndag 4 oktober 2010

SM i Speedvindsurfing Torkelstorp 2-3 oktober 2010

Den första helgen i oktober avgörs varje år SM i speedvindsurfing i Kungsbackafjorden. 2010 var inget undantag. Märkligt nog så har vinden infunnit sig lagom just till dessa dagar.


I år bjöd dock prognosen på något så ovanligt som sydostlig vind. 36 svenskar och en holländare dök upp tidigt på lördagsmorgonen. Medans vi riggade blåste det runt 10-12 m/s. Men när banbegränsningarna lades så tunnades vinden ut.


Marcus Richardson från Växjö
Efter lunchen körde vi igång ett första heat. I princip blåste det ingenting alls under hela heatet. Men när det var fem minuter kvar kom en vindby på cirka 10 m/s och hela startfältet försvann ned mot Kalvö i ett vingslag. Det såg mera ut som starten i ett long distace-race. Vinden höll sig över den 10 minuter långa pausen och ungefär lika länge in i andra heatet. Varje seglare hann med andra ord bara med en enda riktig repa per heat. För att ett heat ska bli godkänt måste 25% av seglarna vara över 27 knop i snittfart. Det fanns lite oro för att vi inte skulle klara detta när fyra juniorer med stora BIC Techno-brädor med centerbord också deltog i speed-klassen. Oron var dock obefogad och vi klarade denna gräns god marginal. Efter första dagen ledde Marcus Richardson och Johan Gelander låg på andra plats.


Anders Björkqvist spanar efter vindbyar med stort tålamod
Inför andra dagen lovade väderprognosen vindbyar på uppåt 16 m/s. Seglingsledaren Gustav Enocksson drog igång tre 50-minuters heat med ett rasande tempo. Vinden var dock lika nyckfull som dagen innan. Aningen mera grundvind gjorde att man kunde segla tillbaka relativt lätt utan att behöva simma alltför mycket.


Halva startfältet körde på småspeedbrädor på cirka 85 liter, vilka inte bär seglarna utan att plana. Under det fjärde heatet kom tävlingens bästa vindby med cirka 15 m/s som varade i hyggligt länge. Undertecknad hann med en snabb repa och även in och byta till en liten 44 cm speedbräda och åka en sväng till. När den starka vindbyn kom, tog den även med fem kompletta utrustningar som låg lite löst längst piren ut i vattnet. Dessa plockades snart upp och ingenting försvann ut i fjorden. Totalt genomfördes sju 50-minuters heat under helgen där varje seglares snabbaste 10-sekunders genomsnittfart räknades.


Tvåorna, ettorna och treorna.
Tävlingen kändes till att börja med lite chansartad med så lite vind i varje heat. Åtta olika seglare var någon gång etta eller tvåa, men med tanke på att vi hann köra sju hela heat så blev slutresultatet ändå rättvist.
SM var även en deltävling i Världscupen i Speedvindsurfing, så nu har vi återigen en massa svenskar i den internationella rankingen. Markus Emanuelsson satte snabbaste farten på 35,3 knop och vann den totala speed-cupen för femte raka året, men mest jämn över hela helgen var Marcus Richardson som vann SM för andra året i rad.





Resultat SM i Speedvindsurfing, topp 10 med bästa 10 sekunders snitt.
  1. 1. Marcus Richardson, Carbon Art/North Sails, 35,1 knop
  2. 2. Markus Emanuelsson, Carbon Art/North Sails, 35,3 knop
  3. 3. Magnus Bengtsson, Copello custom/Maui Sails 33,6 knop
  4. 4. Anders Björkqvist, Carbon Art/Naish Sails, 33,9 knop
  5. 5. Tobias Hed, Carbon Art/Neil Pryde, 33,3 knop
  6. 6. Johan Gelander, JP Australia/NeilPryde, 32,5 knop
  7. 7. Daniel Borgelind, Carbon Art/NeilPryde, 34,4 knop
  8. 8. Patrik Boyum, JP Australia/Simmer Sails, 31 knop
  9. 9. Ulf Sjöstedt, Black Mamba custom/North Sails, 33 knop
  10. 10. Ulf Breselius, Carbon Art/Maui Sails, 30,8 knop
Klicka på länken för att se hela resultatet för SM i Speedvindsurfing 2010:

Resultat för Wallen Sport Speed Cup 2010, (totala speedcupen 2010) (rev 2)

På GPS-Speedsurfing.com finns de flesta deltagares GPS-resultat, här är länk till dag två:
(obs farterna är från samtliga fem heat den dagen)
http://www.gps-speedsurfing.com/default.aspx?mnu=forum&forum=2&val=25032

Text: Anders Björkqvist, Foton: Christer Larsson - Knatte Produktion

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt inlägg!

mvh,
Gustav