Sidor

onsdag 14 september 2011

Anders visade tyskarna fingret


Trots en dramatisk vurpa, som hade kunnat gå riktigt illa, tog Anders Björkqvist hem senaste delseglingen i Europacupen i Speed vindsurfing.
På den tyska ön Fehmarn avgjordes i början av september en av deltävlingarna i European Championship Speed Tour 2011. På plats var Daniel Borgelind och Anders Björkqvist, båda erfarna världscupseglare från Torkelstorps vindsurfingklubb i  Kungsbacka.
Under åtta dagar pågick tävlingen och totalt ett 70-tal deltagare från hela Europa var på plats.
Tävlingsveckan började med lättare vindar runt 10 m/s och både Anders och Daniel placerade sig i toppen, med farter runt 30 knop. På den fjärde dagen så ökade vindarna till 15-18 m/s och vred mot sydväst vilket innebar pålandsvind. I fartsammanhang så vill man undvika vågor, men det blev tuffa förhållanden för alla deltagarna.
Sedan hände det som inte fick hända: i mitten av ett av heaten kraschade Anders svårt, fastnade med huvudet och axlarna genom seglet, dessutom ikrokad i hängselen. Efter en stund lyckades han komma upp med huvudet ur vattnet.
– Jag var lättad när jag väl kom loss. Ett förstört segel är ju inte hela världen jämfört med att drunkna, men så märkte jag att vänster ringfinger inte gick att röra och då bröt jag nästan ihop, berättar Anders.
Det blev att spendera kvällen på sjukhus och fingret fick ett paket med en plastskena som ska sitta på i nio veckor. 
I detta läge delade Anders första platsen med David Garell från Luxemburg. Dagen efter så ökade vindarna ännu mera, men också vattennivån hade sjunkit till cirka 30-40 cm.
Trots att ringfingerns sena gick av, bestämde sig Anders att fortsätta med tävlingen. Han slog in fingret i en plastpåse och drog en neopren-vante ovanpå. Sedan tog han sin mest lättseglade slalombräda och stack ut.
– Det var en hemskt jobbig dag rent fysiskt, men skönt mentalt, jag seglade trots allt.
Dessutom gick det riktigt bra för Anders. Han toppade i strax under 38 knop på 500 metersbanan och vann – fingret till trots. 
Den sista tävlingsdagen blåste det runt 10-13 m/s. Anders kraschade segel var då någorlunda ihoptejpat, dock visade det sig att en latta över bommen var trasig. Anders bytte upp en segelstorlek och lyckades hålla undan i de avslutande heaten och tog därmed sin första internationella seger i speed.
Två svenskar på pallen: Anders Björkqvist (t.v.) klarade en hemsk vurpa 
med livet i behåll och lyckades sedan ta hem segern. På 3:e plats kom 
Daniel Borgeling (t..h). Foto: Pete Davis
Även Daniel Borgelind seglade bra i dessa förhållanden som påminde mycket om hans hemmavatten i Kungsbackafjorden.
Daniel Borgelind klättrade sedan i den tuffa konkurrensen upp till en 3:e plats. Inför den avslutande deltävlingen i Europacupen, Weymouth Speedweek, så ligger de båda på 3:e respektive 4:e plats, tätt bakom varandra. Båda har goda chanser att ta hem titeln som Europamästare i Speed 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt inlägg!

mvh,
Gustav