Sidor

måndag 10 oktober 2011

Resultat från Torkelstorp 2011

SM i Speedsurfing var planerat att köras första helgen i oktober som det alltid brukar i Torkelstorp, strax söder om Kungsbacka. Arrangören för i år är den nybildade lokala klubben Torkelstorps Vindsurfingklubb, TTVK (www.ttvk.se). Utsikterna inför helgen den 1-2 oktober var inte så lovande så tävlingen flyttades till reservhelgen den 8-9 oktober.
Lördagen bjöd på underbart höstväder med sol och mycket blygsamma vindar. Tävlingarna avbröts redan vid kl 12 och nästa skepparmöte sattes till kl 11.00 på söndagen. Prognosen pekade på att vinden skulle komma från SV med start mellan kl 13-14 och sedan öka till uppåt 20 m/s från 17-18 tiden då även tokregn utlovades.
Prognosen visade sig vara helt korrekt och alla deltagare som riggade segel från 8,6 kvm till 5,7 kvm fick användning för dem allihop. TTVK ordnade med lunch båda dagarna och med fulla magar gick alla deltagare ut och körde tre tuffa timmar på vattnet.

Första heatet bjöd på 10-12 m/s och ganska platt vatten i underbart soligt väder. Nästan hela startfältet på 21 deltagare var över 28 knop i snitt över 250m som är lägsta gränsen för att ett heat skall räknas. Magnus Bengtsson, SWE-14, från Stockholm var nära 2 knop snabbare än alla andra med sin toppnotering 34,492 knop. Näst bäst var Johan Gelander, SWE-51 från Varberg och 3:a var Daniel Borgelind som är hemmaseglare i Torkelstorp. Heaten körs om 50 min och med 10 minuter vila på vattnet då funktionärerna bjuder på dricka, bananer och chokladbollar.

Andra heatet bjuder på mer vind och nu börjar sjön bli ganska krabb i banområdet. Ca 20 min in i heatet kraschar Anders Björkqvist i nära 35 knop mitt i banan. Tävlingsledarna beslutar omgående att avbryta heatet och senare att stryka heatet. Anders fick en lindrig hjärnskakning och spräckt trumhinna och blev ordentligt yr. Andra deltagare var snabbt på plats och hjälpte Anders in i land där ambulans snart tog honom vidare till Kungsbacka sjukhus. Dramatiken var hög och alla var väl medvetna om att förhållandena nu utvecklats till mycket tuffa. Ett sista heat startade strax efter Anders ambulans lämnat platsen och ett andra giltigt heat blev genomfört utan fler incidenter.
På nytt visade Magnus Bengtsson sin enastående toppform och slog till med hela 37,241 knop i snitt på 250 m. Med detta resultat spikade han både heatet och tävlingen. En värdig SM-vinnare! Tvåa i andra heatet kom Markus Emanuelsson, SWE-55, och Marcus Richardsson, SWE-30, kom trea. Båda från Växjö.
Resultat från SM:
1:a Magnus Bengtsson, SWE-142:a Johan Gelander, SWE-513:a Daniel Borgelind, SWE-38








I Svenska cupen ”Wallén Sport Speed Cup 2011” genomfördes tre tävlingar men då deltävlingen i Haga Park, Öland, blev för vindfattig för att få några resultat räknas endast de genomförda heaten från Klagshamn och Torkelstorp. Totalt 5 heat för 2011. Sedan 2006 då cupen drogs igång har Markus Emanuelsson vunnit alla år i rad. För första året utsåg vi en ny vinnare av cupen; Marcus Richardson, SWE-30, med Markus Emanuelsson på god andra plats. På samma nettopoäng fast med en sämre placering kom Daniel Borgelind, SWE-38. Endast en futtig poäng skiljde alltså 1:an från 3:an. Det är hård strid i svenska cupen och många av deltagarna satsar även hårt på Europacupen där svenskarna är med i toppstriden.
Resultat från Wallen Sport Speed Cup 2011:1:a Marcus Richardson, SWE-302:a Markus Emanuelsson, SWE-553:a Daniel Borgelind, SWE-38

Nu är Svenska cupen i Speedsurfing avslutad för säsongen 2011 och vi tittar framåt mot sista deltävlingen i Europacupen i Speed (ISWC Speed Windsurfing Tour) i Weymouth, England, 15-21 oktober (http://www.speedworldcup.com/event-news/final-event-of-the-european-tour-in-the-uk.html). Daniel Borgelind och Anders Björkqvist ligger 3:a resp. 4:a totalt inför sista deltävlingen så nu återstår att se om Anders hinner återhämta sig. Han dras med ett brutet finger från senaste Europacupstävlingen i Tyskland och nu med lätt hjärnskakning och skadat öra. Vi önskar dem båda lycka till och räknar med nya rapporter efter 21 oktober.

Bilder: Copyright Christer Larsson, http://www.knatteproduktion.se/Text: Gustav Enocksson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt inlägg!

mvh,
Gustav