Sidor

söndag 14 oktober 2012

Daniel Borgelind Europamästare i Speedvindsurfing


På 2012 års OS-arena Portland Weymouth Sailing Academy går sedan 40 år tillbaka världens äldsta och största tävling i hastighetssegling. 100 båtar, vindsurfare och kitare utmanar varandra och alla vill segla snabbast över den 500 meter långa banan.

På plats var den nyblivna svenska mästaren i speedvindsurfing Anders Björkqvist, Daniel Borgelind som för en månad sedan vann Europacuptävlingen i Tyskland och Johan Gelander 2:a på SM 2011 samt rutinerade Jesper Kinnås.

Under sju dagar så avgjordes både Weymouth Speedweek samt European Championship Speed Windsurfing Tour UK samt Brittiska Mästerskapet. I själva Speedweek så vinner den segelfarkost som har den bästa rundan över 500 meter. I Europa- och Brittiska mästerskapet så delas varje tävlingsdag upp i två heat.

Veckan inleddes med svaga vindar men på tisdagen blev det åka av för hela startfältet. I pålandsvind och kraftiga vågor lyckades Daniel vinna ena heatet av två i Europacupen och placera sig på andra plats i Speedweek efter Ant Baker ifrån England. Anders låg 12:a totalt.

Anders kämpar nedför banan
Onsdagen fortsatte med likande vindar men med mindre vågor, vilket innebar att farterna ökade. Det passade Kungsbackaseglarna bra, Daniel vann båda heaten och Anders kom 2:a. Daniel klättrade upp i ledningen i Weymouth Speedweek med 32,4 knop bara två dagar kvar att segla. Torsdagen blev vindfattig men prognosen inför fredagen var västliga vindar runt 10 m/s.

På fredag förmiddagen var vattnet platt och Anders var snabbast på morgonen i första heatet med 31,9 knop. Daniels största segel gick sönder men kom ändå 2:a. Vinden avtog under dagen och de flesta deltagarna trodde att tävlingen var över.


En extra glad Daniel seglar i mål
Några åskmoln tornade upp sig på horisonten och Anders smög iväg med en handfull andra seglare upp till starten. Plötsligen ökade vinden kraftigt till 15 m/s och Anders körde veckans snabbaste 500 meters runda på 32,8 knop. Sedan la sig vinden igen, men då var ett annat gäng seglare smugit upp i startområdet, bland annat Daniel Borgelind. Ytterligare en åskby kom och Daniel flög nedför banan i precis rätt ögonblick och med rätt utrustning och noterade 33,2 knop i banan. Detta blev veckans snabbaste runda och därmed vann Daniel både Europacupen och hela Weymouth Speed Week. Anders kom tvåa i Europacuptävlingen och trea i Speedweek, Johan Gelander placerades sig 22:a och 35:a blev Jesper Kinnås i det 100 man starka startfältet.

- Det känns nästan helt overkligt att titulera sig Europamästare, men det var såklart mitt mål inför avslutningen i England. Att vinna hela Weymouth Speedweek är helt utomjordiskt. Det kanske sjunker in till jul eller så, skrattar Daniel.

Detta blev Sveriges mest framgångsrika år hittills i Weymouth, Anders Bringdal vann 2008 men vi har aldrig haft två man på prispallen tidigare!

STORT GRATTIS FRÅN SVENSKA VINDSURFINGFÖRBUNDET!

Hela resultatlistan från Weymouth Speed Week 2012 hittar du här speedsailing.com.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt inlägg!

mvh,
Gustav