Sidor

fredag 2 november 2012

Verksamhetsberättelse 2012

Speedvindsurfing i Sverige 2012

I Sverige är tävlingsdeltagandet inom speedsurfing fortsatt stort. Efter sju framgångsrika år med att arrangera tävlingar under vindrika helger har vi nu ett flertal toppseglare som också tävlar internationellt. Svenska cupen i Speed har arrangerats årligen sedan 2006. Målet har varit att bygga upp en bred bas av seglare, men också att förbereda toppseglarna för världscupen och andra internationella topptävlingar. Nu har vi flera aktiva tävlanden från Sverige i absoluta världstoppen.

Svenska Speed Cupen / Swedish Speed Tour

Säsongen 2012 genomfördes tre deltävlingar i Svenska Cupen. Hastigheten mättes med hjälp av GPS:er som alla deltagare har på sig och i varje heat räknades snabbaste genomsnittsfart på 250 meter inom markerat banområde.

Första deltävlingen var i Haga Park, Öland. I mycket utmanade förhållanden genomfördes sex heat under två dagar. Vinden låg runt 10-14 m/s från sydväst och över sandreven bröt kraftiga vågor. Hemmaseglarna Markus Emanuelsson och Marcus Richardson dominerade totalt. Med tre heatsegrar var så blev det Richardson som vann den första deltävlingen.

Den andra deltävlingen gick i Klagshamn söder om Malmö. Här genomfördes fem heat på två dagar. På lördagen låg banan i öppet vatten och förhållandena påminde om Öland med stora vågor. På söndagen kunde man lägga banan närmare land med plattare vatten. För första gången i cupens historia var det olika heatsegrare i samtliga heat. Det slutade med att Anders Björkqvist vann sin första deltävling någonsin i Svenska Speed cupen med knapp marginal före Markus Emanuelsson.

Den avslutande deltävlingen var även SM och seglades i Kungsbackafjorden vid Torkelstorp. Här seglades sex heat över två dagar. Dock blev ett heat ogiltigförklarat då för få seglare uppnådde fartgränsen på 28 knop i snitt över 250 meter. Den första dagen var vindarna måttliga, men flera seglare levererade farter på över 30 knop. Den andra dagen var det betydlig mer vind och toppfarterna låg runt 37-38 knop. Toppstriden blev en repris från Malmö och även här blev det Anders Björkqvist som med minsta möjliga marginal kom före Markus Emanuelsson.

Totalsegrare i Svenska Speed Cupen blev Markus Emanuelsson S-55, tvåa blev Marcus Richardson och Anders Björkqvist S-877 spurtade upp på tredje plats. På juniorsidan vann Felix Enocksson S-188. Totalt deltog 37 seglare.

Anders Björkqvist blev svensk mästare 2012. 2013 är det 7:e året som RM/SM genomfördes och tävlingen har officiell SM-status från Svenska Seglarförbundet.

Resultat SVF Speed Cup/Swedish Speed tour 2012:
1. Markus Emanuelsson, SWE 55
2. Marcus Richardson, SWE 30
3. Anders Björkqvist, SWE 877
4. Daniel Borgelind, SWE 38
5. Erik Larsson, SWE 344

Resultat SM 2012:
1. Anders Björkqvist, SWE 877
2. Markus Emanuelsson, SWE 55
3. Daniel Borgelind, SWE 38
4. Tobias Hed, SWE 9
5. Erik Larsson, SWE 344

Det svenska deltagarantalet har legat stabilt under alla år som speed touren har körts, men påverkas av vindprognoserna inför tävlingarna.

2006: 45 st
2007: 43 st
2008: 47 st
2009: 69 st
2010: 45 st
2011: 29 st
2012: 37 st

GPS Speedsurfing

96 svenskar har varit aktiva och postat upp sina farter på GPS-speedsurfing.com hittills i år. Snabbast 2012 var Magnus Bengtsson med drygt 46 knop på topp och det är värt att notera att hela 15 svenskar var över 40 knop på 2-sekundersmätningen.

Övriga tävlingar

I Sverige finns två klubbar där speedsurfingen blomstrar lite mer än i övriga landet; TTVK och SCK. TTVK – Torkelstorps Vindsurfingklubb har fortsatt med en lokal speedcup med inriktning mot bredare målgrupper. Denna tävling gick under namnen King of the Fjord och hade 24 deltagare. På dessa tävlingar räcker det med en enda 250 meters repa under en dag för att delta. http://ttvk.blogspot.se/p/king-of-fjord-2012.html Anders Björkqvist vann slutligen, Daniel Borgelind kom två och Erik Larsson trea.

Under året har vi också haft svenska framgångar i nationella tävlingar i Grekland, England och Tyskland.

I King of Paradise på den grekiska ön Karpathos deltog under två veckor ett 15-tal svenskar. Markus Emanuelsson vann med 38,98 knop, Anders Björkqvist kom tvåa med 38,24 knop och Erik Larsson trea med 37,54 knop. Samtliga farter är snittfart över 250 meter. http://www.karpathosspeed.com/p/results-2012.html

ISWC European Championship Speed Tour

Tre deltävlingar genomfördes i Europa under 2012. Formatet är att det seglas ett eller flera heat per dag där varje medelfart av seglarens två bästa 250- eller 500-meters rundor räknas. Resultaten av de tre bästa deltävlingarna korar en Europeisk Mästare i Speed av ISWC.

Den första deltävlingen var Belgiska Mästerskapet som seglades i Gruissan i Frankrike i slutet av april. Inga svenskar deltog och vinden räckte bara till ett enda heat. Fransmannen David Garrell som seglar för Luxemburg vann.

Den andra deltävlingen gick under åtta dagar i början av september på tyska ön Fehmarn och kördes samtidigt som det Tyska Mästerskapet ,där det deltog ett 50-tal seglare. Här deltog två svenskar och en coach. I mycket tuffa förhållanden med väldigt många krascher, slutade Daniel Borgelind som vinnare och noterade snabbaste farten över hela veckan. Tvåa kom tysken Thorsten Mallon och Anders Björkqvist slutade trea.

Den sista deltävlingen var i Portland i England och kördes samtidigt som Weymouth Speedweek. Både Daniel och Anders hade teoretiskt möjligheten att vinna hela Europacupen på denna tävling, men Daniel hade bäst utgångspunkt och striden stod nog troligast mot David Garrell. Daniel öppnade med två heatvinster, Garrel vann en, men Anders vann de avslutande två heaten. Detta gjorde att Sverige avslutade Europa Cupen med en dubbelseger i den engelska deltävlingen!

Det blev en mycket nöjd Daniel Borgelind som kunde åka hem med pokal och titeln European Speedwindsurfing Champion 2012.

Slutresultat European Championship Speed Tour 2012
1. Daniel Borgelind, Fjärås
2. David Garell, Luxemburg
3. Torsten Mallon, Tyskland
4. Anders Björkqvist, Onsala
5. Manfed Fuchs, Tyskland

Weymouth Speedweek 2012

Fyra svenskar deltog i Weymouth 2012.

1972 genomfördes den första speedtävlingen någonsin i världen, på vattnet mellan Portland och Weymouth i England. Weymouth Speedweek, modern till alla speedtävlingar för segelfarkoster hade i år 40-årsjubileum. Tävlingen varade över sju dagar och den seglare som i båt, på bräda eller kite snabbast seglade 500 meter vann. Det maximala antalet deltagare är alltid 100 farkoster och fyra svenskar var på plats.
Det var förhållandevis ganska lite vind och blygsamma farter i början av veckan. Men när vinden kom höll sig Daniel Borgelind långt framme. Hela tävlingen avgjordes sista dagen och Daniel vann på 33,17 knop, Anders Björkqvist kom trea med 32,85 knop, Johan Gelander slutade 22:a och Jesper Kinnås 35:a.
Det var Sveriges mest framgångsrika år i tävlingens historia. 2008 vann Anders Bringdal, men vi har aldrig haft två svenskar på prispallen tidigare. http://www.weymouthspeedweek.com/index.php/results/leaderboard/final-positions-all

Luderitz Speed Challenge 2012

I Namiba genomförs sedan fyra år tillbaka ett en månad långt rekordförsök. Anders Bringdal som till vardags bor utanför Marseille i Frankrike har framgångsrikt seglat i den 800 meter långa och 6-8 meter breda grävda kanalen. 2011 satte han nytt svensk rekord med 47,44 knop över 500 meter. Anders mål är att sätta det absoluta världsrekordet för vindsurfingbrädor och i år kommer han vara på plats hela november. Hela speedsverige önskar honom lycka till! http://www.luderitz-speed.com

Sammanfattningsvis så har 2012 varit det mest lyckade året i speedklassen hittills.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt inlägg!

mvh,
Gustav