Sidor

tisdag 7 juni 2011

Speedsurfingtävlingarna i Klagshamn 2011

Under Kristihimmelfärdshelgen avgjordes den svenska deltävlingen av Europacupen i speedvindsurfing i skånska Klagshamn. Dessutom var det årets första deltävling i svenska cupen och en landskamp mellan Sverige och Holland som Sverige vann stort.

Totalt deltog 36 seglare från fem länder. Den fem dagar långa tävlingen började med sol, värme och ingen vind. Men sent på söndagen så vred vinden mot sydost och ökade till över 10 m/s.

Det visade sig snabbt att tävlingarna snarare stod mellan Kungsbacka och Växjö än Sverige mot övriga världen. De fyra första seglarna turades om att komma på första och andraplatserna i de olika heaten.

Landskampen Heineken Trophy - Sverige mot Holland
Anders och Daniel - glada vinnare!
Den första tävlingen avgjordes sent på söndagen. Tävlingsformen var medelfarten av de fem bästa seglarna från respektive nation.I ett enda heat avgjordes matchen: 31,2 knop mot 27,97 knop till Sveriges favör.

Svenska Speedcupen - Wallén Sports Speed Cup Klagshamn

I den Svenska Speedcupen tävlade dem som har betalt medlemsavgift i Svenska Vindsurfingförbundet.
Tävlingsformen var bästa snittfart på en fast bana över 250 meter. 20% av seglarna ska ha en snittfart på över 28 knop på tre rundor för att ett heat ska bli giltigt. Totalt gjordes åtta försök att starta olika heat under tre tävlingsdagar i Habo Ljung och Klagshamn men endast tre blev slutligen godkända. Tre seglare vann de olika heaten och det var mycket jämnt i toppen. Till sist, efter timmar av analys av samtliga seglares rundor utlystes Marcus Richardson från Växjö som vinnare!

Hela resultatlistan hittar du här.

European Championship Speed Tour 2011 Klagshamn
Det var även meriterade värlscupsseglare från Europa i Klagshamn som gjorde upp om den svenska deltävlingen i Europacupen. I ECST tävlade de som har betalt medlemsavgift i ISWC - International Speed Windsurfing Class som sorterar under det internationella seglarförbundet ISAF.

Ordföranden i Surf Club Klagshamn flankerad av de båda vinnarna
Tävlingsformen är lite tuffare, bästa snittfart på en fast bana över 2 x 250 meter. 20% av seglarna ska ha en snittfart på över 28 knop på tre rundor för att ett heat ska bli giltigt. Här blev det frågan om väldigt små marginaler. I sista heatet skilde det mindre än 6 hundradelar mellan andra- och fjärdeplatsen. Även här så vann Marcus Richardson och tvåa kom Daniel Borgelind.

Torsten Mallon och Patrick van Hoof som båda placerade sig på topp i Belgiska Mästerskapet tidigare i våras, fick se sig slagna av många svenskar. Om fler svenskar hade varit ISWC-medlemmar så hade de blivit ännu värre för våra utländska gäster. I damklassen vann Zara Davis från England och på andraplats Maria Johansen från Göteborg. På tredje plats kom Nicky Van Hoof som vann Belgiska Mästerskapet i Gruissan. Hela resultatlistan för EM finns här. Den officiella rapporten från Klagshamn finns på Speed:World:Cup.com

Tävlingarna sponsrades av Bunkeflo Bygg, Wallén Sport, Robbans Sports och Surf, On Top Sports, Active Sport, Maui Ultra Fins och Gainomax.