Sidor

onsdag 6 maj 2009

En liten berättelse från Böda 30/4-3/5

AHD GPS Speed Challenge/Heineken Trophy/Wallén Sport Speed Cup/ISWC Speed cup

Årets första deltävling i svenska cupen i speed (Wallén Speed Cup), ISWC Speed Cup Sweden samt tävlingen AHD GPS Speed Challenge/Heineken trophy gick av stapeln på Öland 40/4-3/5.

AHD Speedchallenge/Heineken Trophy var en ”landskamp” mellan Sverige och Holland (eller Cheese heads vs Vikings, som Holländarna kallade det).
För att se hur resultatet i de olika tävlingarna räknades ut se här:
http://www.gps-speedsurfing.com/default.aspx?mnu=event&val=56
Holland ställde upp med 8 st seglare i sitt ”lag” (tanken var att ha minst 10 st i varje lag) så för att ha någon form av rättvisa så beslöt tävlingsledningen att räkna de 6 bästa resultaten från Holland och detsamma från Sverige.
Från Holland kom några riktigt snabba seglare, bla Jacques van der Hout, Wouter de Vries, Barry van Lingen och Roger van Tongeren (en av grundarna av www.gps-speedsurfing.com). Sverige ställde upp med legendaren Anders Bringdal, Markus Emanuelsson, Marcus Rickardsson, Daniel Borgelind och ett flertal andra snabba gubbar!
Totalt ställde 45 st seglare upp i samtliga tävlingar.

Basen för tävlingen var mycket mysiga Böda Sands camping där många olika spots för olika vindriktningar finns inom en liten yta.

30/4:
Skepparmötet hölls på Böda Sand och den utlovade prognosen på N-NO 8-12 ville inte riktigt slå in. Tävlingsledningen fick rapporter om att det blåste ca 11 m/s från N-NO på Haga Park, ca 9 mil söderut och beslöt att flytta dagens seglingar till Haga.
En lång karavan bussar, bilar och släp drog sig söderut till Haga och när vi kom fram så såg vi att vinden hade ökat ytterliggare.
Planen var att köra tre st heat på en timme vardera med en kort paus mellan varje heat.
Inför första heatet så märkte de allra flesta att det var läge att bege sig norrut mot sandreven där det gick att hitta fint vatten. Kryssen upp till det platta vattnet var dock mindre skoj i den krabba sjön....
Segelstorlekar varierade mellan ca 5,8-7,0 och de flesta körde små slalombrädor eller speedplankor.

Riktigt höga farter noterades och det var helt klart den bästa speedtävling som körts (hittills) i Sverige. Anders Bringdal, Jacques van der Hout och Wouter de Vries hade alla 2 sek toppnoteringar på en bit över 42 knop och 10 sek-noteringar över 40 knop. Ett flertal andra seglare hade 2 sek toppar över 40 knop.
Efter tre körda heat var de flesta rejält möra i kroppen och resan gick tillbaks till Böda för vila....

1/5:
Inte så mycket vind men fint väder....rapporter kom från Haga att det blåste ca 8-10 m/s från N så en del åkte ner och friseglade med stora brädor och segel på Haga medans övriga gick på speed clinic på Böda som hölls i av Anders B och Jacques v d H.

2/5: Inte mycket vind på Böda, men rapporter sa att vinden vred till syd nere vid Haga och då vet dom flesta att det vankas sjöbris i det vackra vädret så tävlingsledningen beslöt att återigen leda en karavan ner till Haga Park. Tyvärr ville sig inte brisen trycka igång riktigt och tävlingen lades ned för dagen....och då startade brisen....de som stannade och friseglade fick köra en stund med segel kring 7,8 i bra tryck.
Kvällen avslutades med en Heineken-sponsrad fest med grillning, musik och film från torsdagens seglingar på storbild...trevlig kväll!

3/5:
Vissa var tröttare än andra på söndagen men återigen drog vi ner till Haga för lite brissegling. Vinden låg på ca 8-11 m/s från sv och det beslutades att köra två st avslutande heat. De flesta körde segel mellan ca 7-7,8 m2 och små till medelstora slalombrädor.

Tyvärr så blev det lite oklarheter om vilka tider heaten gick och var man fick segla (mycket pga att flera av oss missade skepparmötet...) och när heaten var avklarade så visade det sig att väääldigt många i startfältet hade seglat på otillåten plats (det var förbjudet att segla utanför sten-öarna av säkerhetsskäl) och det blev lite debatt om vad som skulle hända...dvs skulle minst halva startfältet diskas? Tävlingsledningen löste det hela på ett i mitt tycke smart sätt genom att tider satta utanför öarna helt enkelt togs bort ur resultatlistan.

Detta gjorde tyvärr att inte resultatlistan kunde bli klar i anslutning till tävlingen och prisutdelningen fick vänta till nästa tävling. Det stod dock klart att Anders Bringdal var slutsegrare och vann därmed det grymma priset av en sprillans ny AHD speedbräda.
Anders beslutade sig för att skänka priset till den seglare som förbättrat sitt personliga resultat mest under helgen. Stor gest av Anders!!
I skrivande stund är det inte helt klart vem som är vinnare av brädan, men rykten säger att Lars Dahl SWE-111 ligger bra till!
Sammanfattningsvis vill jag säga att tävlingledningen med Mattias Jildestad och Mikael Öhlund i spetsen har gjort ett jättejobb och ska ha en stor eloge för sin insats. Dom har helt enkelt satt ribban väldigt högt inför framtida tävlingar!

Lansdskampen då?..jo den vann Sverige!
När Hollandarna har slickat såren så kommer det nog en inbjudan till revanch-tävling i Holland 2010.
Resultat från landskampen:
http://www.surfzone.se/forum/attachment.php?attachmentid=45513&d=1241506721
Resultat från AHD GPS Speedchallenge/Wallén Sport Speed cup/ISWC speed cup:
http://www.surfzone.se/forum/attachment.php?attachmentid=45518&d=1241554488

Mvh, Marcus Backlund, SWE171

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt inlägg!

mvh,
Gustav