Sidor

söndag 13 oktober 2019

SM Speedvindsurfing 2019 - resultatÅrets Svenska Mästerskap i Speedvindsurfing fick skjutas upp i tre veckor, men den 12 oktober så såg vindprognosen riktigt bra ut. 21 man i åldrar från 18-65 samlades i gryningen på Torkelstorp vid Kungsbackafjorden.  Det planerades för 4 heat för att kunna få till en strykning (discard).  Tävlingsformen var genomsnittfarten av fem 10 sekunder repor (ungefär 200 meter per repa). 

Första heatet startade vid 10.00 och tack vare att det var 90 minuter långt så blev det också ett godkänt heat, för under de sista 10 minuterna så ökade vinden från 8-9 m/s till 12-13 m/s. Båda Växjöseglarna Markus Emanuelsson och Marcus Richardson hann med att sätta farter över 32 knop i snitt på slutet av heatet. Många seglade med 8,6 eller 7,8 kvm stora segel.

Daniel Borgelind och Anders Björkqvist i närkamp om bronset

Andra heatet startades kl 12.00 och samma vind som avslutade heat 1 fanns kvar. I detta heat avgjordes striden om tredjeplatsen på SM, då Daniel Borgelind slog Anders Björkqvist med en hundradels knop! (Båda slutade på samma poängplats.) Markus Emanuelsson vann heatet på 34,25 knop i snitt.

När tredje heatet började kändes det att mer vind var på ingång. Många valde att minska en segelstorlek och tur var det, för i mitten av heatet ökade vinden till 18 m/s. Eftersom det var högt vatten blev det en utmaning för de flesta deltagarna. Inte minst eftersom tävlingen hade pågått i fyra intensiva timmar. Kramp och den del vurpor som följd. Här visade Markus att mycket träning på gymmet och jobbet gör skillnad. 36,69 knop snittfart var riktigt starkt.

Markus och Marcus med ädla valörer
Inför det sista heatet kom det in en regnskur och många kände att orken tagit slut. När heatet startade så var inspirationen inte på topp och de flesta behöll de mindre seglen, ifall vinden skulle tillta. Anders Björkqvist hade kanske mest att vinna på att få till en strykning mot Daniel., och tog därför ett stort segel men blev ensam om att klara minimi-farten på 28 knop för ett giltigt heat. Eftersom minst 20% av de som startar ett heat ska klara 28 knop så ogiltigförklardes heatet efter att alla seglares GPS-filer hade gått igenom.

Vi kan sammafatta 2019 års SM som mycket lyckat och mycket glädjande att ha många juniorer på plats. Vi tackar Per Ringqvist, ansvarig på Vindsurfinggymnasiet i Varberg för detta. Stort tack till alla som deltog och vi hoppas att det blir ännu fler som är sugna att köra speed 2020.

1.     Markus Emanuelsson, Växjö
2.     Marcus Richardson, Växjö
3.     Daniel Borgelind, Kungsbacka


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt inlägg!

mvh,
Gustav